fredag 18. april 2008

Captain Beefheart -kveld

En foredrag om Captain Beefheart and his Magic Band
Kongsberg Bibliotek Musikkavdeling
Tirsdag 29 april 2008. KL. 19.00
Gratis

Captain Beefheart (Don Van Vliet) er en av rockens store originaler og han og hans ubeskrivelige snåle og skøyeraktige The Magic Band er ansvarlig for flere av de største klassikerne rocken har født.


I 1965 dannet Vliet The Magic Band, og ga ut sin første LP i 1967, Safe as Milk. I 1969 skapte han med sitt Magic Band den eksperimentelle doppel-LPen Trout Mask Replica som av mange blir betraktet som en av (pop)musikkens høydepunkter i det 20. århundre. Personer som hører platen for første gang synes ofte at det er en eneste kakofoni eller ulyd, men ved gjentatt lytting oppdager en etter hvert komplekse rytmer og strukturer. Beefhearts musikk krever mye av tilhøreren, musikken kan klinge kaotisk, men alt er komponert og fastlagt til den minste detalj. Til musikken hører tekster skrevet i en spesiell, absurd stil. Et eksempel fra Steal Softly thru Snow (Trout Mask Replica):
Grain grows rainbows up straw hill
Breaks my heart to see the highway cross the hill
Man lived a million years and still he kills
The black paper between the mirror breaks my heart
Captain Beefheart and the Magic Band: Click Clack, live 1972


Etter rundt 20 år i rockbransjen ble Vliet lei av ikke å få den oppmerksomheten som han syntes han fortjente, 1983 trakk han seg tilbake fra musikken for å konsentrere seg om kunstmaling. Han har hatt flere utstillinger, også en del steder i Europa.
Captain Beefheart on myspace

The Captain Beefheart Radar Station

Nå har vi to Captain Beefheart plater til å låne: Trout Mask Replica og Spotlight Kid/Clear Spot.

Ingen kommentarer: